Opties in de 1ste graad

STEM, SEI of klassieke studiën

In het eerste jaar heb je de keuze tussen STEM, SEI en klassieke studiën als aanvulling op de basisvorming. Wat je ook kiest, je kan nog alle kanten uit in het tweede jaar en in de tweede en derde graad. Enkel wie in het eerste jaar geen klassieke studiën kiest, kan achteraf geen Latijn meer volgen.

STEM

STEM staat voor ‘Science, Technology, Engineering & Mathematics’ (wetenschap, technologie, ontwerpen/programmeren & wiskunde). In de optie STEM gaan leerlingen vanuit deze verschillende hoeken op zoek naar de oplossing voor een hedendaags probleem.

Je bent sterk in wiskunde en geïnteresseerd in techniek, wetenschap en informatica. Wil je graag weten hoe dingen werken (een zonneboiler, een waterzuiveringsstation …) en hou je ervan om dingen uit te proberen en om dit samen te doen met andere leerlingen? Dan is STEM de optie die bij jou past.

SEI

SEI staat voor ‘Socio-Economische Initiatie’. Hier proeven leerlingen van economie en andere humane wetenschappen. Je leert over bedrijven, politiek, media, ... en over het gedrag van mensen. 

Je hebt een brede belangstelling in de wereld om je heen en gaat graag op zoek naar het hoe en waarom van  gebeurtenissen in de wereld. Je bent geboeid door hoe mensen leven, denken en doen. Dan zal je de lessen SEI beslist interessant vinden.

Klassieke studiën

In de lessen Latijn leer je niet alleen een oude taal kennen, maar ook de cultuur en de verhalen van de oudheid. Wie Latijn studeert oefent dagelijks zijn/haar geheugen tijdens het leren van de woordjes. De optie Latijn vraagt dus een regelmatige studiehouding.

Als je in de basisschool ondervindt dat je de leerstof snel doorhebt en thuis niet echt extra moet studeren, dan is Latijn een goede keuze.