Moderne Talen - Wetenschappen (STEM)

Terug naar overzicht
vakken
Godsdienst
2
Nederlands
4
Frans
3
Wiskunde
4
Aardrijkskunde
2
Natuurwetenschappen
2
Geschiedenis
1
Lichamelijke Opvoeding
2
Muziek
1
Beeld
1
Techniek
2
@LEVA
1
Engels
1
Mens & Samenleving
1
Differentiatie - Frans
1
Differentiatie - Nederlands
1
Keuzegedeelte - STEM
3
Totale uren
32

1ste graad - 1ste jaar

Moderne Talen - Wetenschappen (STEM)

 • STEM
  ‘Science, Technology, Engineering en Mathematics’ (wetenschap, technologie, ontwerpen/programmeren en wiskunde). Met STEM ga je vanuit deze verschillende invalshoeken op zoek naar oplossingen voor hedendaagse problemen. Je bent sterk in wiskunde en geïnteresseerd in techniek, wetenschap en informatica. Wil je graag weten hoe dingen werken (een zonneboiler, een waterzuiveringsstation …) en hou je ervan om dingen uit te proberen en om dit samen te doen met andere leerlingen? Dan is STEM een keuze die bij jou past.
   
 • Techniek
  De twee uren Techniek zijn geïntegreerd in het vak STEM. Dus, heb je 5 uur STEM.
   
 • Mens & Samenleving
  In dit vak staan economische en financiële geletterdheid en het bestuderen van fenomenen vanuit een maatschappelijk en economisch perspectief centraal. Thema’s als de werking van ondernemingen, budgetteren, sociale rollen en interacties en de sociale sector komen aan bod. Deze lessen zijn doorspekt met actuele bronnen (artikels, reportages, …). 
   
 • @LEVA
  “@” verwijst naar ICT terwijl “LEVA” staat voor leervaardigheden.
  In dit vak staan persoonsvorming, het uitbouwen van duurzame sociale vaardigheden, het opbouwen van krachtige leervaardigheden en kennis van digitale toepassingen en actuele computersystemen centraal. Thema’s als groepsdruk, identiteit, mediagebruik, leren leren, werken met een tekstverwerker en presentatiesoftware komen aan bod. De inhoud van het vak “@LEVA” is verspreid over het eerste en tweede jaar.
   
 • Differentiatie Frans en Nederlands
  Binnen de keuzes STEM krijgen de leerlingen 1 lesuur extra Frans en 1 lesuur extra Frans. Deze lesuren worden “differentiatie-uren” genoemd. Hoewel de leerkrachten in iedere les zoveel mogelijk inspelen op de specifieke behoeften van elke leerling, wordt er in de differentiatie-uren expliciet gedifferentieerd. Leerlingen die de leerstof volledig begrijpen, krijgen extra uitdaging/verdieping. De leerlingen die nog moeilijkheden ervaren met de leerstof krijgen remediëring/extra instructie.
Het Sint-Franciscus-Xaveriusinstituut bestaat 175 jaar en viert feest! 15 februari 2020
Meer info